Internet of Things

Uit intranet.amjk.nl
Versie door Tkamps (overleg | bijdragen) op 16 okt 2016 om 14:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Internet of Things Het is zeker een hype van deze tijd en mogelijk wel de hype van het jaar: Internet of Things. Het idee is dat uiteindelijk enorm veel apparaten...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Internet of Things

Het is zeker een hype van deze tijd en mogelijk wel de hype van het jaar: Internet of Things. Het idee is dat uiteindelijk enorm veel apparaten (dingen) een verbinding krijgen met Internet en data gaan uitwisselen met andere apparaten. De apparaten kunnen gegevens verzamelen en/of op afstand bestuurd worden. Dit biedt veel mogelijkheden zoals medische toepassingen, gericht sturen van onderhoud, aanpassen van gedrag van systemen door besturing op afstand.

Voorbeelden van Internet of Things die veel aandacht krijgen zijn onder meer de smart watch (vooral hoe de Apple iWatch er uit zou kunnen zien); wearables zoals armbanden die bewegingen en polsslag meten en de slimme thermostaat van Nest, recent door Google overgenomen. Wat de apparaten gemeen hebben is dat ze veelal klein zijn, geen computer in de bekende vorm, metingen verrichten en gegevens delen met computersystemen.

Het idee van Internet of Things biedt zeker ook bedrijfsmatig kansen zonder direct op de markt van smart watches en wearables te storten.

Producten koppelen met Internet biedt mogelijkheden om gegevens te verzamelen bijvoorbeeld omtrent gebruik, omgevingsomstandigheden, onderhoudstoestand en status van het product. Daarnaast biedt besturing op afstand mogelijkheden om gedrag van het systeem aan te passen. Bijvoorbeeld bediening via Internet. Hierbij kan natuurlijk ook gebruik gemaakt worden van krachtige computersystemen en gegevens van andere systemen zodat het apparaat slimmer gedrag kan vertonen.

Ontwikkelingen

Internet of Things is nog volop in ontwikkeling. Er worden nieuwe toepassingen bedacht, beproefd en wel of niet succesvol bevonden. Er zijn diverse technieken in ontwikkeling om eenvoudige apparaten op een eenvoudige, goedkope en veilige manier te koppelen met een draadloos of mobiel netwerk. Mobiele netwerken zijn in toenemende mate gericht op data transport en het bieden van hoge bandbreedte door de invoering van 4G (LTE). En waarschijnlijk de komst van 5G over enkele jaren. Goedkope processors maken het mogelijk om apparaten tegen relatief lage kosten van een interne computer te voorzien.

Informatiebeveiliging Met het koppelen van apparaten op Internet ontstaat een beveiligingsrisico. Zo kunnen slecht ontworpen beveiligingsmechanismen en software fouten de deur open zetten voor hackers. Recente bericht over gehackte auto's is niet waar je als leverancier op zit te wachten. Daarom is het van groot belang om direct bij de ontwikkeling aandacht te besteden aan veilig data transport; veilige toegang en bescherming tegen externe aanvallen.

Big Data Internet of Things heeft een relatie met Big Data. Ten slotte kunnen veel apparaten veel data opleveren. Analyse van deze data kan weer nieuwe informatie opleveren. En zo is het ook mogelijk heel veel systemen samen te laten werken.

Checklist

Mogelijkheden en aandachtspunten bij Internet of Things:

  • Meetgegevens omtrent onderhoud, status en omgeving kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld gericht onderhoud uit te voeren, problemen pro-actief vast te stellen en uitvaltijden te minimaliseren;
  • Functionaliteit van het systeem automatiseren biedt mogelijkheden om complexe elektronica en/of mechanica uit te sparen.
  • Systemen op afstand besturen via Internet maakt bediening via smartphone mogelijk.
  • Slim gedrag toevoegen. Door centrale computers gegevens te laten verzamelen en berekeningen uit te laten voeren kan een apparaat veel meer functionaliteit bieden dan het als zelfstandig systeem kan. Centrale systemen zijn relatief goedkoop als kosten over veel gebruikers verdeeld kunnen worden.